2014. február 4., kedd

Szalagos fánk


A farsangi időszak nélkülözhetetlen eleme a fánk.  Mivel családom nagy fánk rajongó, így nálunk nem csak ebben az időszakban, hanem egész évben készülnek a fánkok :) Nagymamám mindig pehelykönnyű fánkokat készített, akkor volt elégedett ha "lyukas" volt a fánk belseje. Ennek a fánknak sem tömör a belseje, hanem üreges, szinte "üres". Ezáltal habkinyomó segítségével könnyen töltött fánkot varázsolhatunk belőle. Aki tömör belsejű  fánkot szeretne sütni, az ne ezt a receptet válassza.
Mi azonban így szeretjük :) 





Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 és fél evőkanál cukor
  • 25 g élesztő (fél kockaélesztő)
  • 0,5-0,7 dl tej
  • 1 evőkanél olaj
  • (esetleg pár csepp rum, de ez elhagyható)

Elkészítés:

Fontos, hogy szoba hőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk, így pár órával a dagasztás előtt, minden hozzávalót tegyünk szoba hőmérsékletű helyre.
- 3dl tejet langyosítsunk meg pici cukorral, és futtassuk fel benne az élesztőt.
- A liszthez adjuk hozzá a cukrot, tojást, olajat és az élesztővel felfuttatott tejet. 
-A többi langyos tejet lassan, fokozatosan adjuk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz, a liszttől függ, hogy mennyi tejet fog felvenni a tésztánk. 
-A tésztát jól dolgozzuk ki, és kelesztőtálban meleg helyen 45-60 percig kelesszük duplájára.
-A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, és lisztezett pohárral szaggassuk ki. Letakarva hagyjuk kelni  további 15 percig.
-Az olajat forrósítsuk fel, és egy kis tészta darabbal ellenőrizzük, hogy megfelelő hőmérsékletű-e már.
-A fánkokat tegyük a forró olajba. Az először kiszaggatott fánkokat süssük először. Fontos, hogy fejjel lefelé kerüljenek a fánkok az olajba. Tehát amelyik oldala eddig felül volt, az kerüljön az olajba alulra, amelyik oldala eddig alul a nyújtódeszkán volt, az kerül most felülre.
-A fánkok első oldalát fedő alatt süssük. ( kb 1-3 perc)
-Amikor megfordítottuk a fánkokat, már fedő nélkül kell őket sütni.
-Az elkészült fánkokat papírtörlővel fedett tálcára szedjük, majd porcukorral, lekvárral kínáljuk.




Jó étvágyat! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése