2014. február 3., hétfő

Krémes (Cukrász krémes)


Nagyon szerettem volna a cukrász krémest házilag előállítani, ezért sok időt töltöttem a tökéletes krémes receptjének keresésével. A szerintem legjobb krémes receptet a No salty oldalán találtam meg. 

A recept tökéletes, mindössze annyit változtattam rajta, hogy a tésztáját én leegyszerűsítve, bolti leveles tésztából készítettem. A közhiedelemmel ellentétben nem bonyolult az elkészítése, bátran próbáljátok ki:) Nagyon- nagyon finom :)




Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 csomag  (500 gr)  leveles tészta


Krém:

  • 4 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 l víz
  • 9 tojásfehérje
1 nagy méretű, magas falú tepsi, hőállótál. Ebben fogjuk a kész krémest elkészíteni.


Elkészítés:


- A leves tésztát 2 részre osztjuk. (ha fagyasztottat , használat előtt pár órával szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni) A 2 tésztát kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, olajjal megkent tepsi hátulján pár perc alatt készre sütjük. Figyeljünk rá oda, a tészta nagyon hamar elkészül. Mindkét lapot akkora méretűre nyújtsuk, amekkora tepsibe, hőállótálba fogjuk a kész krémest tenni. Az egyik kisült lapot a tepsi aljára tesszük.
-A krémhez a pudingporokat összekeverjük a vaníliás cukorral, és 10 dkg kristálycukorral, majd lassan hozzáadjuk az egy liter vizet, és az egészet egy kézi habverővel jól elkeverjük. (nagyméretű, magas falú edényben készítsük, mert főzés közben a hab meg fog nőni)
-A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg kristálycukorral  fehéredésig kemény habbá verjük. A tojásfehérjét érdemes először cukor nélkül majdnem készre felverni, és aztán fokozatosan hozzá adni a cukrot. Így sokkal könnyebben fellehet verni a habot, mintha az elején adnánk hozzá a cukrot. Cukorral mindenképpen töb
b időt vesz majd  igénybe a tojásfehérje felverése, mint, amikor cukor nélkül kell készítenünk.
-A pudingot a vízzel lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
-Amikor már kezd besűrűsödni a puding, hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. ( ha félünk hogy közben leégne a puding, fél percre amíg hozzákeverjük a habot félre húzhatjuk a tűzhelyről )
-A pudingot a habbal 3-5 percig állandó kavargatás mellet lassú tűzön főzzük. Amikor jó, elválik az edény falától, láthatóvá válik a krémes állaga.
-Amikor elkészült a krém, forrón a tepsiben várakozó lapra egyengetjük a krémet.
-A felső lapot érdemes felkockázni akkora méretűre, amekkora krémes szeleteket szeretnénk majd, és az így kapott kockákat a krémre rakosgatjuk. Így sokkal könnyebb lesz a kocka szeletek mentén felszeletelni a krémesünket.
- A krémest hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőbe tesszük. Minél több ideje van a krémnek összeérni a tésztával, annál könnyebben szeletelhető lesz az alsó lap is.



Jó étvágyat! Próbáljátok ki, nagyon finom :)






1 megjegyzés: