2014. február 4., kedd

Almás Pite


A tél egyik jellegzetes gyümölcse az alma, ilyenkor sokszor készül nálunk almás pite, vagy ahogy mi hívjuk- almás kalács. Sok fajta almás süteményt kóstoltam már, illetve próbáltam is ki, de számomra EZ az igazi :)
Biztosan azért, mert gyermekkoromban is mindig csak  ez az almás készült nálunk :) Különlegessége, hogy az almás töltelék nem nyersen kerül a tésztába, hanem egy picit elő pároljuk. Ez senkit ne tántorítson el a kipróbálásától, nem sok időt vesz igénybe, de teljesen más íze lesz így a tölteléknek, ettől lesz igazán finom :) Nem mellesleg nagyon finom illat lengi be az egész konyhát :)





Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír    (vagy 25 dkg margarin)
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 nagy tejföl
  • csipetnyi só
  • 1.5 kg alma
  • fahéj ízlés szerint

Aki nem szívesen használ süteményekhez zsírt, elkészítheti margarinnal is, de a zsírtól lesz igazán finom a sütemény tésztája.

Elkészítés:

- A lisztet a zsírral elmorzsoljuk.
-Hozzáadjuk a 2 tojást, a cukrot és a csipet sót.
-Az egészet összegyúrjuk annyi tejföllel, amennyit felvesz a tészta. Az összeállított tésztát 2 fele vesszük, és amíg elkészítjük a tölteléket konyharuhával lefedve pihentetjük. 
-A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük.   Fahéjjal és ha szükséges cukorral ízesítjük és egy lábasban addig pároljuk, amíg majd az összes levét elfőtte. Az almát langyosra hűtjük.
-A tepsit, amiben a süteményt sütni fogjuk kivajazzuk.
-Az összeállított tésztánk egyik felét tepsi méretűre kinyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe. Lehetőség szerint a tészta a tepsi oldalát is fedje be.
-A tésztára egyenletesen ráegyengetjük az előre elkészített almát.
-A második lapot is kinyújtjuk ás ráhelyezzük az almás töltelékre.
-A tészta tetejét villával megszurkáljuk., és előmelegített sütőben készre sütjük.

Érdemesebb először a tölteléket elkészíteni, és amíg hűl, addig össze tudjuk állítani a tésztát.
Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.





Jó étvágyat :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése